Centre International de Formation et de Recherche Avancées en Physique
Development of advanced theoretical and numerical methods and training programs for investigating of processes in physics and from related fields
Anexa 1.3. la la Structura cadru Program Nucleu
Contractor: INCDFM
Cod fiscal: 9068280
PROPUNERE PROIECT
Denumirea programului nucleu : Cercetari teoretice si experimentale in domeniul materialelor multifunctionale avansate pentru competitivitate economica si dezvoltare durabila (TEXMAV) Denumirea obiectivului: Desfasurarea de cercetari teoretice si experimentale in domeniul fizicii starii condensate, al materialelor multifunctionale avansate, si al altor domenii conee din fizica, cu accent pe sisteme nano-dimensionale, suprafete si interfete, cu potential de aplicatii in domenii de inalta tehnologie, pentru cresterea competitivitatii economice si dezvoltare durabila. Tipul activitatii de cercetare – dezvoltare, inovare si demonstrare* : cercetare fundamentala si industriala- INFORMATII GENERALE 1:
- descrierea proprietatilor spectroscopice(stari nucleare, benzi de rotatie, tranzitii electromagnetice, etc.) a nucleelor din zona tranzitionala
- calculul elementelor de matrice nucleare pentru moduri de dezintegrare beta dubla (DBD), pentru tranzitii pe stari finale fundamentale si excitate.
- b) Fizica atomica:
- investigarea proceselor de ionizare din paturi interne a atomilor cu aplicatii in astrostrofizica;
- dezvoltarea de metode avansate pentru calculul factorilor spatiu de faza ce apar in dezintegrarea beta si beta dubla; c) Fizica particulelor elementare
- Pentru cazurile in care spatiul alocat raspunsurilor nu este suficient, se pot anexa pagini separate.
- analiza de date pentru diferite canale de dezintegrare a mezonilor B si D; in particular, analiza canalelor cu violarea numarului leptonic cu doua unitati.
- d) Fizica astroparticulelor & fizica neutrinilor
- calculul ratelor de producere a perechilor neutrini-antineutrini prin procese de bremsstrahlung in stele neutronice;
- calculul ratelor de producere a axionilor prin procese de bremsstahlung in stele neutronice;
- deducerea limitelor maselor neutrinilor din studiul DBD. e)Dezvoltarea de metode numerice
- coduri numerice de calcul pentru calculul starilor nucleare si tranzitiilor intra si inter benzi benzi pentru nuclee grle
- coduri numerice pentru calculul elementelor de matrice nucleare pentru DBD
- coduri numerice pentru calculul factorilor spatiu de faza pentru dezintergrarea beta si beta dubla.
- Lectii prezentate in conferinte internationale, seminarii internationale invitate (> 50), cursuri scoala doctorala.
- Peste 450 articole ISI, ~ 8,000 citari(fara autocitari), factor Hirsh~46 (WebofScience)
- Director ~ 20 proiecte nationale si internationale
- INFORMATII ŞTIINŢIFICE / TEHNICE DESPRE PROIECT
- Ne propunem abordarea unor subiecte/teme de cercetare actuale precum: studiul dezintegrarilor beta si beta duble cu aplicatii in fizica atomica, nucleara, fizica neutrinilor neutrinilor si in testarea unor legi de conservare si simetrii. Obiectivele propuse in cadrul acestei directii sunt: i)obtinerea unor valori precise ale factorilor spatiu de faza si ce intra in ratele de dezintegrare pentru diferite tranzitii beta, cu aplicatii in astrofizica, calculul perturbatiilor ce pot apare in distributiile energetice si unghiulare ale electronilor si pozitronilor emisi in dezintegrarea beta dubla, necesare pentru testarea invariantei Lorentz in experimente de dezintegrari beta duble; ii) dezvoltarea unui cod numeric care sa calculeze direct produsul elementelor de matrice nucleare si factorilor spatiu de faza, in loc de calcularea lor separata cum a fost fact pana acum in literatura; iii) identificarea asteroizilor bazaltici și caracterizarea acestora in vederea obtinerii unor informatii legate de compozitia lor; iv) testarea unitaritatii matricii CKM prin calculul precis al elementelor Vud ale ei; v) influenta actiunii unui laser de mare putere asupra ratei de dezintegrare beta.
- Ne propunem initierea si dezvoltarea unui program de instruire in domenii de cercetare de actualitate, precum fizica materiei condensate, fizica nucleara-dezintegrari rare, fizica neutrinilor, sau domenii interdisciplinare, inclusiv prin elaborarea unor tutoriale si pachete de programe numerice, aplicabile rezolvarii unor probleme specifice acestor domenii.
- Ne propunem organizarea a cel putin doua manifestari stiintifice: o scoala de vara in domeniul fizicii neutrinilor si un workshop in domeniul nanofizicii si materialelor avansate.
- coordonata temporală. Un cub de date (3D) are în mod normal câteva zeci sau sute de MByte, iar un hipercub (4D, 5D) poate avea de la 1 la câteva zeci de GByte. În momentul de față, apare necesitatea analizei într-un timp rezonabil a acestor date, altfel, de exemplu, pentru extracția parametrilor relevanți ar trebui efectuate zeci de mii de fitări în cazul datelor 3D, milioanesau zeci de milioane de fitări în cazul hipercuburilor de date.
- în ţară:
- în străinătate: .............
- accesul la cele mai bune supercalculatoare si servicii atat pentru industrie cat si pentru mediul academic; 3) dobandirea de excelenta in HPC, aplicatii (stiintifice si industriale), livrare si utilizare.
- Cartografierea suprafețele feroelectrice prin spectro-microscopie de fotoelectroni. Se vor dezvolta pachetele software împărțite în două categorii: (A) Analiza primară și vizualizarea datelor, pentru extragerea rapidă a informațiilor celor mai relevante; (B) Analiza automată a datelor prin fitări ale spectrelor experimentale și reprezentarea parametrilor relevanți obținuți din fitare.
- Dezintegrarea beta super-permisa (DBSP). Ne propunem sa investigam problema unitaritatii matricii CKM [HT2015]. Pe de o parte, se vor dezvolta si testa coduri numerice performante pentru calcul FSF si, pe de alta parte vom alege cele mai noi valori experimentale pentru marimile de interes pe fiecare tranzitie beta super-permisa. In urma acestui studiu ne propunem obtinerea valoarii Vud cu o precizie mai buna. Ulterior, folosind marimile din literatura pentru restul elementelor matricii CKM, putem face o estimare precisa a gradului de unitaritate a acesteia.
- testarea simetriei Lorentz, prin compararea distributiilor energetice si unghiulare a spectrelor electronilor emisi in DBD calculate teoretic cu cele rezultate din masuratori experimentale precise
- dezvoltarea unor coduri performante de calcul a elemente de matrice nucleare si a factorilor spatiu de faza pentru mecanisme extice de producere a dezintegarii beta duble fara emisie de neutrini. Studiul asteroizilor bazaltici. Pe baza datelor compilate în cadrul catalogului MOVIS, ne propunem să efectuăm o clasificare spectrofotometrică a unui eșantion de asteroizi bazaltici prin corelarea indiciilor de culoare a acestora cu spectrele unui grup de meteoriți diferențiați utilizând diferiți algoritmi de clasificare (KNN, Random Forest etc) din suita de algoritmi puși la dispoziție de domeniul machine-learning. De asemenea, rezultatele obținute în ceea ce privește compoziția mineralogică a asteroizilor vor fi comparate cu rezultatele spectrale obținute în literatură
- Elaborarea de tutoriale pentru analiza fenomenelor de transport in sisteme cu dimensionalitate redusa.
- Elaborarea unei strategii de dezvoltare a unui cluster performant de calcul care sa faciliteze calcule numerice de amploare si abordarea cu succes a unor tematici noi, interdisciplinare, de cercetare.
- Stoica, Phys. Rev. C 49 (1994) 2240; S. Stoica, Phys.Lett. B350, 152 (1995); S. Stoica, H.V. Klapdor-Kleingrothaus, Nucl.Phys.A 694, 269 (2001); Horoi, Stoica, Phys.Rev. C 81, 024321 (2010); A. Neacsu and S. Stoica, J. Phys. G: Nucl. Part. Phys. 41, 015201 (2014).
- [HT2009] - J. C. Hardy and I. S. Towner, Phys. Rev. C 79, 055502 (2009)
- [W2005] - D.H. Wilkinson, Nucl. Instr. and Meth. A 543 (2005) 497
- [S1994] - A. Sirlin, in Precision Tests of the Standard Electroweak Model, edited by P. Langacker (World Scientific, Singapore, 1994)
- [HT2015] - J. C. Hardy and I. S. Towner, Phys. Rev. C 91, 025501 (2015).
- REZULTATE ESTIMATE, VALORIFICARE
- testarea unitaritatii matricii CKM si estimarea elementului Vud
- calculul produselor elementelor de matrice nucleare si factorilor spatiu de faza pentru dezintegrarea beta dubla
- testarea invariantei Lorentz din studiul dezintegrarii beta duble
- tutorial pentru metode teoretice avansate dedicate fenomenelor de transport în sisteme cu dimensionalitate redusa.
- realizarea unui pachet software performant și multifuncțional pentru analiza datelor multidimensionale rezultate din spectromicroscopie
- modul pentru studierea efectului de blocada Coulombiana.
- program de rezolvare a ecuatiei Lindblad in vederea studierii dinamicii sistemelor mezoscopice deschise.
- tutorial pentru metode teoretice avansate în optica cuantica mezoscopica.
- modul pentru studiul efectelor de recombinare optica si disipatie in doturi cuantice imersate in nanocavitati.
- program pentru calculul starilor excitonice si biexcitonice in doturi cuantice
- generalizarea modelului Jaynes-Cumings din optica cuantica la sisteme mezoscopice
- modul pentru calculul splitting-ului Rabi si a starilor „imbracate” in optica cuantica mezoscopica.
- determinarea timpului de viata a muonului in prezenta unui camp laser puternic
- elaborarea unui studiu privind configuratia unui cluster de calcul performant si liniile directoare pentru dezvoltarea acestuia, in cadrul INCDFM-CIFRA care sa permita abordarea cu succes a unor tematici noi de cercetare in domenii stiintifice si tehnologice.
- Pregatirea urmatoarelor generatii de cercetatori in domeniul fizicii in general, al fizicii starii condensate in special
- Realizarea unor pachete educationale utile pentru elevi si studenti
- grupuri de cercetatori care lucreaza in domeniile decrise in proiect. Deoarece in proiect se abordeaza teme de fizica materialelor, fizica atomica si nucleara, astrofizica, fizica neutrinilor, teorie de camp, estimam un larg interes pentru rezultatele obtinute in cadrul acestui proiect atat pe plan national cat si international.
- echipe de utilizatori care lucreaza in domeniile in care vor fi realizate tutoriale/pachete de programe in regim de „open source”.
- grupuri de tineri cercetatori, din tara si strainatate, care vor dori perfectionarea pregatirii lor in domeniile de cercetare ale proiectului.
- cursuri de formare profesionala pe tematicile de cercetare ale proiectului
- pachetele de programe (tutoriale) distribuite în regimul “open source”
- comunicari la conferinte interne si internationale
- organizare de workshop-uri si Scoli de vara internationale
- cresterea vizibilitatii INCDFM-CIFRA prin promovarea și diseminarea rezultatelor obtinute in cadrul proiectului.
- imbunatatirea pregatirii profesionale a membrilor proiectului si atragerea altor (tineri) cercetatori pentru a lucra in cadrul tematicilor proiectului.
- creșterea eficienței si timpilor de abordare a unor tematici de cercetare si de exploatare experimentale a datelor complexe prin elaborarea unor tutoriale specifice
- publicarea de articole stiintifice in reviste ISI si comunicari la conferinte nationale si internationale
- valorificarea rezultatelor proiectului prin reteua de centre UNESCO din care face parte CIFRA
- mentinerea si initierea noi unor colaborari internationale, inclusiv cu grupuri de cercetare din zone dinafara UE.
- ALTE INFORMATII CARE PROMOVEAZĂ/SUSȚIN PROIECTUL
- DECLARAȚIILE SOLICITANTULUI
Reprezentant legal | |
DIRECTOR GENERAL | Responsabil proiect |
Dr. Ionut Marius Enculescu | Sabin Stoica |
Copyright © 2024 Centre International de Formation et de Recherche Avancées en Physique. All Rights Reserved